ТЕРЕН СМОЛЯН
Теренните изкследвания в община Смолян бяха проведени в края на м. април 2018 г. Бяха посетени град Смолян и много села и градчета в областта, където беше заснето и изследвано състоянието на православните храмове.
Община Смолян се оказа най-интересна от гледна точка на разнообразието на дейности, свързани с опазването, поддържането и социализирането на храмовете. Тези дейности може да се групират по следния начин: поддържане на стари храмове, възстановяване на храмове, разрушени през годините и строителство на съвсем нови.
На територията на общината се намират трите най-стари църкви в региона, построени през 30-те години на 19 в. става дума за църквите в селата Павелско, широка лъка и Гела. Разрешение за строителството им е дадено от самия султан в Цариград в един общ ферман, който се пази в РИМ Смолян. Посетихме и втората от трите първи църкви в Родопите – църквата „Свето Успение Богородично“ в с. Широка Лъка. Както и църквата в с. Павелско, и тази църква по същите причини е била построена за 40 денонощия, благодарение на труда и огромните усилия на местното население. В разговор със свещеника Отец Иван узнахме, че църквата е построена през 1834/35 г.. По повод стенописите и иконите той каза:  „Самата иконопис нищо, че е толкова оскъдна и е толкова малка, това, както го виждате е запазено от 1835г. Църквата е построена 1834г. Същата година изпращат един гръцки епископ тъй като все още нямаме Българска патриаршия. Той освещава църквата през 20.07.1835г. Тогава вече всичко е било завършено като комплекс, не само храма, но и камбанарията е била готова….. На някои от иконите Захарий Зограф пишеше годината 1835. От 20.07.1835г. вече официално функционира като храм. Тази иконопис обаче е по-късна. Тя е някъде от 1839 г. Така и не могат да докажат кой  рисува тази иконопис. Това тук е делото на Захарий Зограф плюс разпятието най-отгоре. Всичко останало обаче не може да се докаже.“
Широка лъка се намира в близост до курорта Пампорово и селото е обявено за архитектурен резерват. По тази причина освен от местни богомолци църквата се посещава и от маного туристи, особено през летния период.
 Стари църкви, макар и по-нови от тези в Павелско и Широка Лъка посетихме в селата Момчиловци, Чокманово, в гр. Чепеларе, гр. Златоград и други по-малки селища в района.
Особено място заемат църквите в гр. Златоград „Свето Успение Богородично“ (1834) и „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ (1871). Църквата „Свето Успение Богородично“ е известна още като „старата“ църква в града. Тя е мнага интересна за изследване, защото в нея е работил Захари Зограф и все още се пазят неговите икони. Също така в двора й е през 1935 г. е открито килийно училище, което сега е възстановено и посетителите могат да усетят атмосферата на възрожденското училище. В музея е възстановена и "свещоливницата" – показва как са се отливали свещи, за които всеки боголюбив християнин е купувал "восък" от дюкяните и саморъчно е приготвял свещите за църковните служби и треби. По време на нашето посещение в двора на църквата, под колонадата имаше изложба на стари икони.
Втората, „новата“ църква в Златоград „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ се намира в старинната част на града и в сравнение със „старата“ църква, тя впечатлява с размерите си и богата украса. Златоградчани наричат църквата „Св. Георги Победоносец" - "новата църква", тъй като тя е изградена  37 години след старата църква в града - „Свето Успение Богородично“. Към църквата е изградена висока камбанария. 
Подобно на другата църква, и в двора на храма „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ е имало училище, но взаимно. То е възстановено и сега е  музей „Просветното дело в Средните Родопи".
Грижливото отношение на гражданите в Златоград към православните храмове заслужава особени адмирации. Независимо от факта, че голяма част от населението изповядва друга религия, всички, без изключение на вяра и възраст, се грижат за православното си наследство. В разговорите със зам. кмета г-жа Гурлиева  това беше основната тема. Недалеч от града, на хълма Света Неделя, фамилия Молеви и останалите гражданите, по идея и съвместно с тогавашния свещеник Отец Атанас Аролски, са възстановили голям параклис „Света Неделя“. Той се намира над града, в гората, като гражданите сами са построили път дотам. С разрешение на община Златоград всяко семейство е имало възможност да си построи „колиба“ около параклиса и да прекарва своето свободно време там. Мнозина са се възползвали от възможността и сега около параклиса се издигат малки „колиби“ (така ги наричат местните). Самият параклис е много поддържан, пътят до него, макар и стръмен, е в отлично състояние. Цялото пространство около параклиса е благоустроено, изградени са кътове за почивка, за игри на децата. Има вода и електричество. Важно е да се подчертае, че за реда, чистотата и благоустрояването на района се грижат самите жители на градчето. На храмовия празник се събира почти целият град, независимо кой каква религия изповядва и всички празнуват заедно. 
Подобни инициативи за възстановяване на стари храмове открихме в много села в Смолянска област: в Чокманово, Павелско, в град Чепеларе, в Широка Лъка. Специално ще отбележим дейностите в с. Чокманово, които са знакови за отношението към православните храмове не само в областта, но и в цялата страна.
В град Смолян се срещнахме и разговаряхме със зам. кмета Марин Захариев. Той сподели какво прави общината за опазването и социализирането на православните храмове на територията на областта. Той лична познава хората, които се грижат за църквите и ни препоръча да се срещнем с г-н Анастас Иванов, който лично, със собствени сили и средства възстановява разрушени параклиси.
С г-н Анастас Иванов се срещнахме в с. Чокманово. Той е започнал своята дейност по възстановяване на параклиси преди петнадесет години, след смъртта на баща му. Самият той е роден в Райково, но баба му е от Чокманово. На въпроса ни „защо го прави?“ той отвърна: „Те са много факторите. Преди години, като се прибрах тук, баща ми почина, аз затова и прекъснах живота във Варна, той беше започнал да възстановява един от също най-старите параклиси „Св. Козма и Дамян“ – те са светите лечители. Той е знаел, че е бил болен от такава неизлечима болест и се е надявал тайно. В последствие трябваше да го довърша, защото той се спомина, и така започнах, придобих умения, сили.“
Интересни религиозни паметници открихме и в гр. Чепеларе. В центъра на града се издига най-големият от трите храма в града, храм „Свето Успение Богородично“. Благодарение на това, че в града е развит туризмът – зимен и летен, църквите тук са обект на постоянен интерес и от богомолци, и от туристи. Тук регистрирахме най-изразена социализация на православните храмове.
В Смолянско се строят много нови църкви – и малки и големи.
Съвсем наблизо до Златоград се намира с. Старцево, където живеят много новопокръстени християни. В центъра на селцето се издига съвсем нова църква „Свети Атанасий“, открита през 2009 г. Отец Емил, свещеникът в селото с огорчение сподели, че малко богомолци посещават църквата, но че не губи надежда.
В град Смолян, в самия нов център на града се издига нов храм „Св. Висарион Смоленски“. Мащабността на проекта е впечатляваща – това е един от най-големите  катедрални храмове не само в областта, но и в България. Построен е по инициатива на едрия бизнес – главен инициатор и спонсор е Тодор Батков, но средства са дадени и от други бизнесмени: Стефан Шарлопов, Манджукови, братя Бобокови, Ат. Щерев и др., а също така и жители на града и областта. Държавата, Община Смолян и Българската православна църква също имат участие в строителството на храма. Църквата е осветена на 2 юли 2006г от Пловдивския митрополит Арсений. Изградена е на старо църковно място - гробищен параклис от ХІХв, посветен на св. Тодор.
Храмът е построен, изградена е камбанарията с уникални камбани, поръчани от дарителите в Русия. Има много икони, но изписването му предстои. Църквата е действаща и освен богомолци, с нестандартната си архитектура и монументалност привлича и много туристи.
В заключение може да се каже, че на територията на Община Смолян съществува добре работещ модел за опазване, социализация и популяризиране на православните християнски храмове. Тук се наблюдава изключително грижливо отношение към молитвените домове от страна на представителите на Българската православна църква, на местната власт и, най-вече, от страна на местното население. Бизнесът също е дал своя принос за тази благородна кауза – новата църква в Смолян, възстановеният параклис „Св. Георги“ до Чокманово, построени два нови параклиси в с. Павелско, в Соколовци, Чепеларе и др. Също така развитието на туризма – селски, зимен, летен, както и близостта с Гърция обясняват интереса на много българи и чужденци към културното наследство в областта, в това число и към православните храмове.
 
Банер 1
©2018-2023 УниБИТ. Реализиран с финансовата подкрепа на ФНИ